Шефът на МВР хвърли бомба: Партийни лидери и политици са уличени в корупция

Има напреднали разследвания, имена скоро ще станат ясни, обяви министър Демерджиев

06.11.2022 | 14:51 Редактор: Тодор Петров
Шефът на МВР хвърли бомба: Партийни лидери и политици са уличени в корупция

"Има напреднали разследвания за корупция срещу политици и набъбват с всеки ден. Сред тях има и лидери на партии, включително и парламентарно представени. Има сериозни данни за извършени нарушения, свързани с движения на финансови средства", заяви пред БНР служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Той добави, че много скоро ще станат ясни на обществото.

"Когато дойде моментът, в който няма да застрашавам действията по разследване, ще обявя и имената им", посочи шефът на МВР пред БНР.

"По част от парите за АМ "Хемус" има яснота. В момента са привлечени към отговорност 9 лица. Част от тях са собственици на много сериозни дружества. Очаква се този месец да завършат всички проверки, а това ще развърже ръцете на разследващите органи да дадат отговор на въпроса къде са отишли парите, платени авансово", каза още министър Демерджиев.

Той подчерта, че е имало много неизвършени проверки, а сегашният директор на НАП е назначил много проверки и те вървят с изключително бързи темпове.

Демерджиев потвърди, че страницата на Държавна агенция "Разузнаване" е била подложена на опит за хакерска атака.

"Тази атака е сходна на по-рано предприетите атаки с претоварване на заявките за опит да се влезе в нея. Става дума за имиджови атаки, целящи да създадат определени настроения и определени резултати в обществените нагласи. На тази страница не се съдържа никаква сериозна информация и на нея няма никаква оперативна информация или лични данни. Тази атака е удар във въздуха и хората, които я правят, много добре знаят това, но целта им е имиджова", коментира той.

По думите му МВР се подобрява и започва да изпълнява функциите си, както и в много по-голяма степан да оправдава очакванията на обществото. 

"МВР е институцията, която намира сама нарушителите в своите среди и намира моралните сили да ги представи и изобличи пред обществото", изтъкна Демерджиев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR